Preview

Genetics and breeding of animals

Advanced search

Methods of creation of a broiler cross for farmers and backyard producers with use of gene pool breeds from the bioresource collection of RRIFAGB

Abstract

During the last 60 years all over the world dramatically decreased the genetic diversity of the numerous meat-egg and egg-meat chicken breeds. The reason of this phenomenon - active development of the commercial poultry production systems and use of newly bred crosses, created on the base of 3-4 line crossing both in egg breeds (White Leghorn or Red Rhode Island) and meat breeds (White Cornish and White Plymouth Rock). In the last decades there became actual a tend of preservation of the rare and vanishing breeds by means of their use in breeding of chicken populations for “organic” and other specialized segments of the market. This paper describes the results of the 5-year-long research work aimed to create a meat-type cross for farmers and small-scale producers with increased energy content in eggs of maternal form BSG 23 (92,5-92,8 Kcal in an egg and 178,5-17Kcal in в 100g of egg mass) and higher protein content (23-24%) in broiler meat after growing up to 56-63 days. To create 3 specialized lines of this cross there were used 3 chicken breeds, which are kept in the “Genetic collection of rare and vanishing chicken breeds” of the Russian Research Institute of Farm Animal Genetics and Breeding (VNIIGRZh): SG 3- Sussex with a dominant gene, controlling “white” color of broiler meat; SG 2 - Brahma (pale feathered population) with marker “gold” gene; KG 1- Cornish. The hybrid broilers of this cross have a good adaptability both to floor and cage keeping and to specialized terms of feeding. The lines SG 3 and BG 2and maternal form BSG 23 can be fed by ordinary feed diets for egg and egg-meat chicken breed. The cross VNIIGRZH FB 1 displays not only good output of breast and leg meat- 35-37%, but also high nutritional value of this meat- 23-24% of protein in the breast muscles.

About the Authors

O. .. Perinek
Russian Research Institute of Farm Animal Genetics and Breeding - Branch of the L.K. Ernst Federal Science Center for Animal Husbandry
Russian Federation


I. .. Galpern
Russian Research Institute of Farm Animal Genetics and Breeding - Branch of the L.K. Ernst Federal Science Center for Animal Husbandry
Russian Federation


References

1. Cobb. Официальный сайт компании. Продукция - Кросс «Кобб Сассо». Интернет источник: http://www.cobb-vantress.com/languages/russian/products/cobbsasso

2. Tyller M., Tyllerova H. (DOMINANT CZ, Czech Republic) and other. Некоторые специфические тренды в яичном птицеводстве // Материалы XIX Международной конференции «Мировые и Российские тренды развития птицеводства: реалии и вызовы будущего». - Сергиев Посад. - 2018 г. - С. 73-75.

3. Патент на селекционное достижение СК 612, № 3869, Российская Федерация. Государственная комиссия по испытанию и охране селекционных достижений / И. Л. Гальперн, В. В. Слепухин и др.; заявители и патентообладатели: ОАО «ППЗ «Русь» и ГНУ ВНИИГРЖ. Зарегистрирован в Госреестре охраняемых селекционных достижений 13.05.2008 г.

4. Селекционно-генетические методы и программы выведения новых линий и создания конкурентоспособных кроссов яичных и мясных кур. - Под ред. И. Л. Гальперн. - г. Санкт-Петербург - Пушкин. Павел “ВОГ”. - 2010 г. - 164 с.

5. Руководство по разведению животных. - Москва. - 1965. - Т. 3, книга вторая. - С. 302 - 303.

6. Руководство по разведению животных. - Москва. - 1965. - Т. 3, книга вторая. - С. 333 - 334.

7. А.с. 348945 СССР, М.Кл. G01N33/08 A01R43/10. Способ определения содержания в яйце плотной и жидкой фракций / П. П. Царенко, Ленинградский сельскохозяйственный институт. - № 1467611/28-13; Заявл. 24.08.1970; Опубл. 23.08.1972, Бюл. № 25.

8. Пат. № 2161403 Российская Федерация. Способ селекции мясной птицы / И. Л. Гальперн, О. И. Станишевская, П. П. Царенко и др.; заявители и патентообладатели: Кубанский государственный аграрный университет, Всероссийский научно-исследовательский институт генетики и разведения с.-х. животных и др. - Заявл. 03.06.1999; опубл. 10.01.2001.

9. Патент № 2482475 Российская Федерация. Устройство и способ определения массы желтка без повреждения яйца / Станишевская О. И., Лапа М. А.; заявитель и патентообладатель ГНУ Всероссийский науч.-исслед. ин-т генетики и разведения с.-х. животных РАСХН. - Заявл. 11.03.2012; опубл. 20.05.2013.

10. Хвостик В. П. Морфологiчнi ознаки ясць курей вiтчизняноi та зарубiжноi селекцii / В. П.Хвостик, О. А. Катеринич, С. М. Панькова и др. // Птахiвництво. - 2013. - Випуск 70. - С. 34-42.


Review

For citations:


Perinek O..., Galpern I... Methods of creation of a broiler cross for farmers and backyard producers with use of gene pool breeds from the bioresource collection of RRIFAGB. Genetics and breeding of animals. 2018;(3):64-74. (In Russ.)

Views: 405


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2410-2733 (Print)