Preview

Genetics and breeding of animals

Advanced search

Breeding of the russian white chicken breed for the goals of biological industry

Abstract

This article highlights the problem of creation of the specialized chicken breeds- producers of embryos with unique properties for production of the domestic viral embryonic vaccines for animal and human medicine. This natter is particularly actual nowadays to solve the problem of import replacement. There are presented materials, concerning the efficiency of breeding of the Russian White breed, kept in the “Genetic collection of rare and vanishing chicken breeds” of the Russian Institute of Farm Animal Genetics and Breeding in order to increase output of raw liquids for production vaccines (extraembrionic liquids- i.e. allantoic and amniotic liquids). There was found, that besides quality the parameters of hatching eggs and circumstances of incubation, the outcome of vaccine raw materials depends on genetic factors too. The coefficient of heritability of the allantoic-amniotic liquid output volumes (ml/g of egg mass) in mother hens was 0,25, while in father cocks- 0,19. There was concluded, that the breeding program for improvement of the output of extraembryonic liquids must include evaluation and selection for this trait both cocks and hens. The hens should be evaluated not only by their own embryos and cocks not only by embryos of their mothers, but also by occurrence in sisters both of hens and cocks the birds with high (not less than 0,200 mlg egg mass and not less than 10 ml per embryo at the age of 12,5 days of incubation) yield of the allantoic-amniotic liquid. These measures enable to increase within three selection generations the occurrence of hens with desirable output of extraembryonic liquids in their progeny embryos up to 44,8%. As a result this will sufficiently increase the volumes of valuable raw extraembryonic liquids for vaccine production from a chicken flock.

About the Authors

E. .. Fedorova
Russian Research Institute of Farm Animal Genetics and Breeding - Branch of the L.K. Ernst Federal Science Center for Animal Husbandry
Russian Federation


O. .. Stanishevskaya
Russian Research Institute of Farm Animal Genetics and Breeding - Branch of the L.K. Ernst Federal Science Center for Animal Husbandry
Russian Federation


References

1. Kock M. Fertile eggs - a valuable product for vaccine production / M. Kock, G. Seemonn / Lohmann Information. Д. - 2008. - Vol. 43 (2). - P. 37-40.

2. VALO BioMedia GmbH: [Электронный ресурс]. URL: http://www.valobiomedia.com/38.spf-eggs.html. (Дата обращения: 22.04.2018)

3. European Pharmacopoeia (Ph. Eur.) 9th Edition [Электронный ресурс]. URL: https://www.edqm.eu/node/15048 (Дата обращения: 22.04.2018)

4. Торицина Е. С. Влияние величины желтка на качество яиц, рост и развитие эмбрионов и неонатальных цыплят / Е.С. Торицина, О.И. Станишевская // Селекционно-генетические методы повышения продуктивности сельскохозяйственных животных: сборник научных трудов ГНУ ВНИИГРЖ Россельхозакадемии, 2006. - №2. - С.247-254.

5. Станишевская О. И. Оценка и отбор яичных и мясных кур по физико-химическим характеристикам яиц для использования в программах селекции на повышение генетического потенциала экономически-значимых признаков (научно-методические рекомендации) / О. И. Станишевская, Е. С. Торицина. - Санкт-Петербург-Пушкин, 2006. - 35с.

6. Willems E. Importance of albumen during embryonic development in avian species, with emphasis on domestic chicken / E. Willems, E. Decuypere, J. Buyse, and N. Everaert // World’s Poultry Science Journal. - 2014. - Vol. 70(03). - P. 503-518

7. Lapa M. A. The quality characteristics of eggs: Impact of the volume of allantoin-amniotic fluid of chicken embryos / M. A. Lapa, O. I. Stanishevskaya, V. B. Dmitriev, Lizhi Lu // Animal husbandry and feed science. - 2015. - vol. 7 (3). - P. 140-143. (Базы цитирования: CABI, CA, EBSCO, COVIP)

8. Cherepanov S. V., Lapa M. A., Stanishevskaya O. I. Criteria of an assessment of «vaccine eggs» quality// Proceedings of the XIV European Poultry Conference, 23-27 June 2014 Norway, P. 505.

9. Лапа М. А. Критерии оценки и отбора птицы с целью повышения пищевых и биотехнологических качеств яиц: автореф. дис.. канд. биол. наук. СПб-Пушкин, 2015. - 21 с.

10. Cherepanov S. V., Lapa M. A., Stanishevskaya O. I. Criteria of an assessment of “vaccine eggs” quality // Proceedings of the XIV European Poultry Conference, 2014, Norway. - P. 505.

11. Лапа М. А. Влияние генотипа матерей, отцов и возраста развивающихся эмбрионов кур на объем и качество аллантоисно-амниотической жидкости / М. А. Лапа // Генетика и разведения животных, 2015. - №1. - С. 14-21.

12. Рагозина М. Н. Развитие зародыша домашней курицы в его соотношении с желтком и оболочками яйца. - М.: АН СССР, 1961. - 167 с.

13. Рольник В. В. Биология эмбрионального развития птиц. - Л.: Наука, 1968. - 425 с.

14. Romanoff A. L. Membrane growth and function / A. L. Romanoff // Ann. N. Y. Acad. Sci., 1952. - Vol. 55. - P. 2-288.

15. Buhr R. J. Incubation relative humidity effects on allantoic fluid volume and hatchability / R. J. Buhr // Poultry Science, 1995. - Vol. 74(5). - P. 874-884.

16. Соколова А. Н. Генетико-селекционные методы создания популяции кур с повышенной устойчивостью к неоплазмам: Автореф. дис. - СПб. - 1999. - 56 с.

17. Плохинский Н. А. Руководство по биометрии для зоотехников. М.: Колос, 1969. - 256 с.

18. Lush J. L., 1994. The Genetics of Populations, edited by Chapman A. B., Schrode R. R., editors. Iowa State University, Ames, IA.- 900 р.

19. Федорова Е. С. Эффективность селекции кур породы русская белая на повышение выхода вакцинного сырья / Е. С. Федорова, О. И. Станишевская, Ю. Л. Силюкова // Генетика и разведение животных. - № 3. - С. 46-50.


Review

For citations:


Fedorova E..., Stanishevskaya O... Breeding of the russian white chicken breed for the goals of biological industry. Genetics and breeding of animals. 2018;(3):75-81. (In Russ.)

Views: 345


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2410-2733 (Print)