Preview

Genetics and breeding of animals

Advanced search

Influence of balanced diet on blood indicators of high-productive cows during lactation

Abstract

The influence of the full value of feeding high-yielding lactating cows with loose content and feeding their feed mixture at the height of lactation on the biochemical parameters of blood was studied. To increase milk production in our country it is necessary to increase the productivity of cows. This process is inextricably linked with the strengthening of the fodder base of dairy cattle breeding, which is facilitated by increasing the yield of fodder crops, improving the quality of the main feed of its own production: hay, haylage, silage. Introduction of advanced technologies and methods of their preparation, storage, ensuring the production of feed of high biological value, reducing nutrient losses. It was found that high-yielding cows in the midst of lactation with loose content and robotic milking in their complete mixtures should include voluminous feed in the optimal amount, such as hay and silage. This will improve the nutritional value of animals, maintain biochemical parameters of their blood at a good level, and hence get them high milk productivity. The nutritional value of dairy cows can be controlled by blood counts. At imbalance of a diet of highly productive cows in the middle of lactation biochemical indicators of their blood decreases in comparison with norm.

About the Authors

V. .. Maklakhov
Vologda science center RAS, North-West Scientific Research Institute of Dairy and Grassland Management
Russian Federation


K. .. Zadumkin
Vologda science center RAS, North-West Scientific Research Institute of Dairy and Grassland Management
Russian Federation


G. .. Simonov
Vologda science center RAS, North-West Scientific Research Institute of Dairy and Grassland Management
Russian Federation


O. .. Burgomistrova
Vologda science center RAS, North-West Scientific Research Institute of Dairy and Grassland Management
Russian Federation


E. .. Bogatyreva
Vologda science center RAS, North-West Scientific Research Institute of Dairy and Grassland Management
Russian Federation


T. .. Goryunova
Vologda science center RAS, North-West Scientific Research Institute of Dairy and Grassland Management
Russian Federation


References

1. Богатырева Е.В. Качество грубых и сочных кормов в хозяйствах Вологодской области / Е. В. Богатырева, Л. А. Корельская, П.А. Фоменко [и др.]. / Тенденции развития молочного скотоводства в России // Юбилейный специальный выпуск научных трудов СЗНИИМЛПХ, посвященной 95-летию со дня образования института. - Вологда-Молочное: Вологодская ГМХА, 2016. -С.84-92.

2. Венедиктов А. М. Кормовые добавки: Справочник / А. М. Венедиктов, Т. А. Дуборезова, Г. А. Симонов [и др.]. - 2-е изд., перераб. и доп. -М.: Агропромиздат, 1992. -192 с.

3. Епифанов В. Г. Влияние кормовой добавки «Белкофф-М» на молочную продуктивность голштинизированных первотёлок / В. Г. Епифанов, В. С. Зотеев, Г. А. Симонов [и др.]. // Известия Нижневолжского комплекса. - 2014. - №2(34). - С. 93-98.

4. Епифанов В. Г. Влияние белковой кормовой добавки Белкофф-М на качество молока коров чёрно-пёстрой породы / В. Г. Епифанов, Г. А. Симонов, В. С. Зотеев [и др.]. // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. - 2014. - №6. - С. 102-104.

5. Зотеев В. С. Комплексная минеральная добавка в рационе лактирующих коров в летний период / В. С. Зотеев, Г. А. Симонов, М. Ш. Магомедов [и др.]. // Проблемы развития АПК региона. - 2014. - №2(18). - С. 58-61.

6. Калашников А. П. Воспроизводительная способность и состояние рубцового метаболизма коров при разной структуре рационов / А. П. Калашников, М. Ш. Магомедов, Г. А. Симонов // Доклады ВАСХНИЛ. - 1984. - №11. - С. 29-30.

7. Магомедов М. Ш., Симонов Г. А., Никульников В. С. Биотехнология продукции животноводства. (Учебники и учебные пособия для студентов высших учебных заведений). - Махачкала: ГУП «Типография ДНЦ РАН», 2011. - 504 с.

8. Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных. Справочное пособие. 3-е издание переработанное и дополненное / Под. ред. А. П. Калашникова, В. И. Фисинина, В. В. Щеглова, Н. И. Клейменова. - М.: 2003. - 456 с.

9. Симонов Г. Влияние разной сбалансированности и структуры рационов / Г. Симонов, А. Калашников, М. Магомедов // Молочное и мясное скотоводство. - 1985. - С.19-21.

10. Симонов Г.А. Как снизить уровень концентратов и повысить полноценность рационов / Г. А. Симонов // Зоотехния. - 1988. - №12. - С.30-34.

11. Симонов Г. А., Алигазиева П. А. Советы фермеру молочного скотоводства. Махачкала: Издательство-полиграфическая фирма «Наука ДНЦ», 2011. - 144 с.

12. Тяпугин Е.А. Качество молока коров при различных технологиях доения / Е. А. Тяпугин, Г. А. Симонов, М. Ш. Магомедов [и др.]. // Проблемы развития АПК региона. - 2015. - №3(23). - С.75-78.

13. Тяпугин Е. А. Рацион и статус крови высокопродуктивных дойных коров в период затухания лактации / Е. А. Тяпугин, А. В. Маклахов, Г. А. Симонов [и др.]. / Тенденции развития молочного скотоводства в России // Юбилейный специальный выпуск научных трудов СЗНИИМЛПХ, посвященной 95-летию со дня образования института. - Вологда-Молочное: Вологодская ГМХА, 2016. - С.69-73.

14. Тяпугин Е. А. Влияние сбалансированности рациона на статус крови сухостойных коров / Е. А. Тяпугин, А. В. Маклахов, Г. А. Симонов [и др.] / Тенденции развития молочного скотоводства в России // Юбилейный специальный выпуск научных трудов СЗНИИМЛПХ, посвященной 95-летию со дня образования института. -Вологда-Молочное: Вологодская ГМХА, 2016. - С.74-79.

15. Тяпугин Е. А. Качество молока в зависимости от сбалансированности рациона при роботизированном доении коров / Е. А. Тяпугин, А. В. Маклахов, Г. А. Симонов [и др.]. / Тенденции развития молочного скотоводства в России // Юбилейный специальный выпуск научных трудов СЗНИИМЛПХ, посвященной 95-летию со дня образования института. - Вологда-Молочное: Вологодская ГМХА, 2016. - С.79-83.


Review

For citations:


Maklakhov V..., Zadumkin K..., Simonov G..., Burgomistrova O..., Bogatyreva E..., Goryunova T... Influence of balanced diet on blood indicators of high-productive cows during lactation. Genetics and breeding of animals. 2018;(4):51-55. (In Russ.)

Views: 245


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2410-2733 (Print)