Preview

Genetics and breeding of animals

Advanced search

A method for predicting the stress sensitivity of pigs at an early age

Abstract

The degree of stress sensitivity in crossbred pigs (Yorkshire * Landrace) was established using the “crisis-weaning” method in terms of industrial technology. In assessing the stress sensitivity of piglets during the period of the so-called “crisis-weaning”, which lasts 10-14 days, a number of biological features were used, which served as the basis for the formation of experimental groups. One part of the piglets painlessly transfers the critical period of weaning from the mother, not more than the net does not reduce the average daily weight gain. The other part, on the contrary, reacts with a decrease in the growth energy, while the third part takes an intermediate position. Stress-resistant animals react weaker to technological stimuli and show higher rates of productivity both in fattening and in reproductive qualities. By early maturity, they surpass their stress-sensitive peers by 9.2%, and by average daily growth by 5.1%. According to reproductive qualities, stress-resistant sows surpass stress-sensitive ones by multiplicity by 5.4%, by weight of one pig per 2 months by 1.8%, by preservation - by 7.3%.

About the Author

G. .. Serdyuk
Russian Research Institute of Farm Animal Genetics and Breeding - Branch of the L.K. Ernst Federal Science Center for Animal Husbandry
Russian Federation


References

1. Шейко И. П. Продуктивные качества свиней крупной белой породы в зависимости от подверженности стрессам / И. П. Шейко, А. И. Утивалиев // Селекция с.-х. животных на устойчивость к болезням и повышение естественной резистентности. - 1989. - с. 181-187.

2. Максимов Г. В. Воспроизводительные качества стресс-устойчивых и стресс-чувствительных хряков и маток / Г. В. Максимов, А. Г. Максимов // Свиноводство. - 2007. - с. 27-31.

3. Орлов П. А. Поведение молодняка свиней при технологических стрессах / Д. А. Орлов, К. В. Жучаев, С. В. Папшев // Вестник Новосибирского госуд. Аграрного университета. - 2014. - т.2 - №31. - с. 82-85.

4. Беляев В. В. Комплексная профилактика стресса в современном свиноводстве / В. В. Беляев // Свиноводство. - 2015. - №1. - с.19-20.

5. Татулов Ю. В. Факторы, определяющие мясную продуктивность и качество свинины / Ю. В. Татулов, Д. Ю. Следин, С. Б. Воскресенский // Мясные технологии. - 2009. - декабрь. - с. 38-39.

6. Кудряшов Л. С. Влияние стресса животных на качество мяса / Л. С. Кудряшов, О. А. Кудряшова // Мясная индустрия. - 2012. - №1. - с.8-11.

7. Чернуха И. М. Изучение объемов PSE - и DFD - свинины, поступающей на мясопереработывающие предприятия Орловской области / И. М. Чернуха, О. А. Шалимова, М. В. Радченко, Г. Г. Семенов, Ю. С. Макеева // Технология товароведения инновационных пищевых продуктов. - 2013. - №1(18). - с.24-30.

8. Вербицкий С. Что влияет на качество свинины / С. Вербицкий // Животноводство России. - 2016. - №12. - с.39-40.

9. Пляшенко С. И. Стрессы у сельскохозяйственных животных / С. И. Пляшенко, В. Т. Сидоров // М: Агропромиздат. - 1987. - 87с.

10. Кузнецов А. И. Определение стрессовой чувствительности / А.И. Кузнецов, Ф. А. Сунагатуллинн // Актуальные проблемы интенсификации животноводства и подготовка специалистов. - 1990. - №71. - с.87.

11. Капкова Е. Л. Способ определения стрессовой чувствительности свиней/Е.Л. Капкова, А.И. Кузнецов // патент на изобретение RUS 2181000 10.07.2000

12. Коваленко В. А. Способ прогноза откормочных качеств свиней в раннем возрасте / Генетика, разведение и селекция свиней: Межвуз. сб. научных трудов по проблеме “Cвинина” / М. - 1988. - с. 14-20.


Review

For citations:


Serdyuk G... A method for predicting the stress sensitivity of pigs at an early age. Genetics and breeding of animals. 2018;(4):77-80. (In Russ.)

Views: 291


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2410-2733 (Print)