Preview

Genetics and breeding of animals

Advanced search

Protein exchange in cows organism in conditions of technological agro-ecosystem

Abstract

The accumulation in the body of potentially hazardous chemicals is a growing degradation of the environment, which upsets the natural balance in the food chain. Therefore, adaptation mechanisms that provide self-regulation of the animal's body, prove to be untenable. To study the effect on the organism of cows of adverse environmental background in the Kartalinsky district of the Chelyabinsk region, we carried out biochemical studies on a number of indicators. The decrease in the total protein content occurs mainly due to the low molecular weight fraction of albumin, the copper-containing protein - ceruloplasmin and protective proteins: β_2-globulins and γ_2-globulins, which leads to the redistribution of protein fractions of bovine serum. A decrease in the serum albumin concentration indicates a decrease in the antitoxic function of albumin and the appearance of individual metabolites in the free biologically active state. This leads to a slowdown in the renewal of proteins and cellular structures of the body. A significant impact on the level of β_2-globulins, which are protective blood proteins, this is due to the shift of the protein pattern in the body of cows. As a result of prolonged exposure to toxic elements, which in turn act as a qualitatively new environmental factor, a shift in the protein spectrum of the blood occurs. This leads to a change in homeostasis, which activates the systems responsible for adaptation, through the higher regulatory mechanisms of the brain. The phenomenon of pseudo-adaptation of animals, in which hidden pathological processes are temporarily reimbursed and recede into the background, causes a complex effect of environmental pollution of the Chelyabinsk region. This is confirmed by comparing the results of biochemical studies of blood serum of cows and reference indicators.

About the Authors

A. .. Pauli
Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education «South Ural State Agrarian University»
Russian Federation


R. .. Fatkullin
Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education «South Ural State Agrarian University»
Russian Federation


References

1. Фаткуллин Р. Р. Гематоморфологические показатели у бычков черно-пестрой и симментальских пород в условиях Южного Урала // Известия Тимирязевской сельскохозяйственной академии. - 2008. - №1. - С. 148-153.

2. Таирова А. Р. Ограничение свободнорадикального окисления в организме бычков при транспортном стрессе препаратами на основе хитина / А. Р. Таирова, Е. В. Сенькевич, Р. Р. Фаткуллин // Фундаментальные исследования. - 2012. - №9-3. - С. 586-589.

3. Монастырев А. М. Динамика общего белка и его фракций у бычков при разных способах нагула и откорма / А. М. Монастырев, Р. Р. Фаткуллин, Т. В. Полковникова // Ветеринарный врач. - 2008. - №2. - С. 44-45.

4. Подвойский И. В. Особенности липидного обмена в организме бычков герефордской породы при применении кормовой белковой добавки Био плюс / И. В. Подвойский, Р. Р. Фаткуллин // Известия Оренбургского аграрного университета. - 2013. - С. 116.

5. Салихов А. А. Продуктивные качества молодняка черно-пестрой породы / А. А. Салихов, И. В. Косилов // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. - 2008. - Т. 1. - № 17-1. - С. 64-65.

6. Фаткуллин Р. Р. Физиологическое состояние стресс-лимитирующих и стресс-реализующих систем организма бычков при применении Витартила // Диссертация на соискание ученой степени доктора биологических наук / ФГОУВПО «Уральская государственная академия ветеринарной медицины». - Троицк, 2009.

7. Миронова И. В. Баланс азота, кальция и фосфора у бычков черно-пестрой породы при использовании кормовой добавки БиоДарин / И. В Миронова, Г. М. Долженкова, В. И. Косилов // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. - 2016. - №4 (60). - С. 143-146.


Review

For citations:


Pauli A..., Fatkullin R... Protein exchange in cows organism in conditions of technological agro-ecosystem. Genetics and breeding of animals. 2019;(1):77-80. (In Russ.)

Views: 321


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2410-2733 (Print)